De voorbije weken werden er in onze Fruitstreek verschillende zingende tjiftjaffen gemeld. Deze zomergasten kondigen dan ook met hun eentonige liedje de nakende lente aan. En die eenvoudige zang klinkt voor mij toch als een symphonie van welke grote componist dan ook in de oren. Het is het begin van een reeks soorten die ons telkens weer de oren doen spitsen. Eén voor één gaan ze nu binnen druppelen. De eerste boerenzwaluw, de eerste zwartkop, de eerste tuinfluiter, de eerste koekoek en ga zo maar door.
Elk jaar weer worden door iedereen zijn “eerste voor dit jaar” zorgvuldig ingegeven op waarnemingen.be. Leuk en zeker belangrijk voor de lijst van fenologie. Fenolowatte ? Fenologie is de studie van het verband tussen organische natuurverschijnselen, de meteorologische omstandigheden en de tijdstippen in het jaar, en is een onderdeel van de ecologie. Zo staat het op Wikipedia. Kortweg, het verband tussen de aankomst van onze zomergasten in relatie met het weer en om nog wat actueler te zijn de opwarming van onze aarde. Want ze komen steeds vroeger aan. En wie zich niet aanpast mist vaak de boot of in dit geval de goede periode van voedselaanbod en zo de beste kans om een nestje nakomelingen voort te brengen.
Bij deze een oproep om jouw “eerste” van elke soort zeker in te geven. Zo krijgen we een mooi beeld van de aankomst in de Fruitstreek. Maar blijf deze zomergasten zeker ingeven. Want elke waarneming heeft zijn waarde. Wie scoort de volgende “eerste” ?
Leave a Reply