Volg de avonturen van “onze” Tongerse slechtvalken.
Volg hier “onze” Tongerse slechtvalken.
Nieuw! (Klik hier) Live-beelden van de nestkast in Tongeren.
16/06/2020 Ze worden groot
De donsveren zijn stilaan allemaal gewisseld voor sterke veren. Bijna klaar om hun eerste vlieglessen te krijgen. Volgens slechtvalk-watcher Carine Richerzhagen is dat nog een kwestie van een goede week. Het moment om te genieten van een schitterende luchtshow. Maar ondertussen brengen de ouders nog steeds prooien aan. Dat levert soms leuke beelden op. Carine: “Ona blijkt een echte slokop ….. Vanmorgen rond 7:30 bracht mama een jonge duif aan op het nest. Op de foto zien jullie dat onze kliene Cor geen schijn van kans had om een stukje vlees mee te pikken. Zij at dat malse duifje helemaal alleen op en de restjes ging ze verstoppen op het platform. De arme Cor bleef op zijn honger zitten. Hij vond zelf geen kruimeltje meer in de kast. Het feit dat de ouders nog prooi aanbrengen, verklaart waarom de jongen nog geen vliegpoging gewaagd hebben. Wanneer zij niets meer aanbrengen of hoger op de toren deponeren gaan onze twee jongelingen uitvliegen. Ona is vandaag 42 dagen oud een een stuk groter dan haar broer die de 19de 42 dagen oud zal zijn. Als het weer meevalt kunnen we misschien dit weekend eens gaan post vatten aan het Vrijthof om alles van dichtbij mee te maken.”
De voorbije weken kregen onze slechtvalken ook heel wat media-aandacht. Zelfs Radio2 interviewde Eddy Colson die veel bijval oogste met de namen van onze pulli, Cor en Ona. Iets later kregen we via onze website van de Vogelwerkgroep een mail binnen vanuit West-Vlaanderen waar een moeder in vertelde dat haar dochter ook Ona heette en op dezelfde dag als onze slechtvalk verjaarde, wat een toeval. Zonder te twijfelen kreeg zijn van Eddy het meterschap van slechtvalk Ona toegewezen. Nu nog op zoek naar een peter voor Cor.
Links mannetje Cor en rechts een stukje van zijn veel grotere zus Ona
Ona (te herkennen aan haar kleurring) slokt heel snel de aangebrachte prooi binnen.
Nadat ze de restjes op het balkon is gaan verstoppen gaat ze haar broer nog wat uitdagen.
29/05/2020 Niet eerlijk
Jawel, ze zijn geringd. En voor iedereen die zich zorgen maakte; er waren nog twee pulli aanwezig. Ringgroep Tongeren heeft de klus geklaard in corona-stijl. Met mondmaskers en handschoentjes. Elk jong kreeg een wetenschappelijke ring en eentje (wegens tekort aan materiaal en een ring die stuk ging) een kleurring. Het mannetje was de uitverkorene. Hopelijk is zijn zus (want het zijn dus een mannetje en een vrouwtje) niet teleurgesteld. Vanaf nu zijn onze kersverse Tongerse slechtvalken individueel herkenbaar. Het ouderpaar liet zich niet zien of horen tijdens de ganse ringsessie. De jongen gedroegen zich voorbeeldig en lieten het ringen, meten en wegen zonder gemor aan zich voorbij gaan. Eddy en Patrick Colson waren de ringers van dienst. Ondertussen was er nog wat tijd om de prooiresten te bekijken. Ook altijd leerrijk. Zo ontdekten we dat de voorbije dagen houtsnip, grote bonte specht, goudplevier, spreeuw, appelvink, kauw en natuurlijk stadsduiven op het menu stonden.
Het aanbrengen van de kleurring
Het meten van de vleugel
En het wegen…
28/05/2020 Vermist
Even paniek vandaag bij onze slechtvalken-fans. Een reeks mailtjes en zelfs een telefoontje. Wat was er allemaal aan de hand? Bleek dat er maar één jong te zien was op de webcam. Een drama? Een fatale val van de hoge toren? Een diefstal? De mogelijke verhaallijnen gierden door de digitale leidingen. Bezorgdheid alom. Maar het verhaal kon op basis van de berichtjes die ik kreeg netjes gereconstrueerd worden. Een van de pulli bleek ’s morgens tijdens een bezoek van het vrouwtje van het ‘voortuintje’ gekukkeld te zijn. Zo kwam ze aan de zijkant van de nestkast terecht op het balkon. Junior (de jongste) had dus het rijk voor zich alleen en bleek daar van te profiteren door zich netjes in het midden van de nestkast neer te vleien. Het oudere jong kwam af en toe eens piepen aan de zijkant van de nestkast. Mooi te zien op de buitencamera. Het vrouwtje deelde niet mee in de paniek. Ze zat op een bepaald moment onverstoord over Tongeren te staren met slechts een jong in de kast. Want zij wist dat deze rekels ondertussen wel vaker de wereld beginnen te ontdekken. En die wereld bestaat dus sinds deze morgen voor een van de jongen buiten de nestkast ook uit het balkon van de basiliek. Op dit moment liggen beide pulli netjes naast elkaar terug in de nestkast. Iedereen mag dus het nummer van de hulpdiensten weer terug opbergen. Wel fijn om te zien dat iedereen zo bezorgt is.
27/05/2020 Luchtje scheppen
Toen ik net even op de webcam ging piepen stond mijn hart even stil. Op mijn scherm een lege nestkast. Maar iets later kon ik weer opgelucht adem halen. Het beeld van de buitencamera toonde mij de twee, ondertussen al flink gegroeide, pulli. Ze vonden het blijkbaar wat warm in de nestkast en zaten op hun luxueuze balkon. Te genieten van het uitzicht. Normaal gezien zullen ze binnenkort geringd worden. Toch als de ringgroep de kleurringen ontvangen heeft. Door de corona-gekte is het niet zo simpel om die verstuurd te krijgen. Maar we hebben nog even tijd. Ondertussen doen de jonge slechtvalken wat wij voorlopig nog niet mogen: een terraske doen.
9/05/2020 Het is een tweeling!
Vandaag kroop nummer twee uit zijn eischaal. Dat is dus 2 op 2. Ons slechtvalkenkoppel heeft – ondanks de partnerwissel – dus weer succesvol gebroed. En het jonge vrouwtje blijkt nu toch haar taak als moeder heel serieus te nemen. Er wordt druk gevoederd. Wij duimen alvast dat deze twee donzige ukkies uitgroeien tot twee prachtige slechtvalken.
6/05/2020 De ooievaar kwam langs
Het is zover. Uit het eerste ei kroop een piepklein slechtvalkje. En dit na ruim een maand broeden. In ons geval vooral door vader slechtvalk. Het is een voorbeeld voor velen, een echte nieuwe man. Maar denkelijk uit noodzaak. Mevrouw blijkt een ‘stroatbrats’, zoals ze hier zeggen. Ze is vaak op zwier. Denkelijk een jong vrouwtje, het legsel van slechts 2 eieren bevestigd dit. Komt wel vaker voor bij jonge vrouwtjes.
Maar het resultaat mag er zijn. Eentje heeft zijn eischaal verlaten. Nummer twee volgt hopelijk. Vanaf nu volgen we alles nog wat korter op.
Denkelijk net uit het ei, de schalen liggen er nog langs. Eddy (groepsoverste ringgroep) was getuige en staat ook op de familiefoto
Het kersverse jong kan je zien net links van het tweede ei. Moeder slechtvalk kijkt bezorgt toe.
29/03/2020 Broeden maar
Er wordt gebroed, maar nog niet helemaal vast. Vaak zit het vrouwtje op het eerste ei, maar niet constant. Zo zien we hier een beeld waar het mannetje naast het ei in de nestkast staat. Blijkbaar bewaakt hij het ei en ondertussen maakt hij de nestkast wat proper. Dit nadat onze slechtvalk-watchers hem net daarvoor nog zagen paren met zijn vrouwtje. Voor wat hoort wat 🙂
Het is nu wachten op ei nummer twee.
28/03/2020 Jochei, er is een ei!
We zaten er op te wachten. Na de wisseling van de dames was het wat uitgesteld. Maar er werd gepaard en het vrouwtje kwam elke nacht trouw aan de nestkast slapen. De laatste dagen zelfs in de kast. Regelmatig was ze in de bodem aan het schrapen. Alles wees er op dat er een ei op komst was. Maar het duurde toch lang. Tot deze morgen. Carine, onze trouwe slechtvalkwatchster, kon het live meemaken aan haar ontbijttafel. Om 8u00 was het eerste slechtvalken-ei voor dit jaar een feit. En aan de beelden te zien wordt er dadelijk gestart met broeden. Hoeveel eieren er nog komen? Dat is afwachten. Normaal gezien wordt om de twee dagen gelegd. Wel leuk dat we dit nu allemaal live kunnen volgen. In deze tijden zeker een boeiend tijdsverdrijf. Zou echt willen weten hoe hoog ons kijkcijfer op dit moment is.
Als je goed kijkt zie je rechts vlak langs de poot een klein stukje van het eerste ei
Voila, het eerste ei…
14/03/2020 Drie is te veel
Blijkbaar is er een nieuw huwelijk op komst. Tijdens de observaties bleek dat het mannetje en zijn nieuwe vrouwtje elkaar al beter verdragen. We zagen ze regelmatig samen aan en zelfs in de nestkast. Toen er vandaag een bijkomend mannetje opdook ging het vrouwtje aan het alarmeren. Het mannetje vatte eerst post voor de nestkast. Maar ging dan toch achter zijn rivaal aan die dan ook er voor koos om weg te vliegen. Allemaal goede tekenen. Dus we hopen dat er binnenkort eieren zullen zijn. Duimen!
12/03/2020 Nieuwe madam
Er is een wissel gebeurd bij ons koppel. Blijkbaar is er een nieuwe dame opgedoken. We weten dit omdat het vrouwtje dat we vandaag konden zien geen ringen heeft. Noch een wetenschappelijke, noch een kleurring (zie vrouwtje rechts op de foto). Waar onze Duitse dame naartoe is, is voorlopig een raadsel. Dit is wel een mogelijke verklaring waarom we nog steeds geen eieren hebben gezien. Wel zien we dat het mannetje, dat wel gebleven is, voorlopig niet echt is opgezet met zijn nieuwe madam. Dat merkten we toen het mannetje met een prooi kwam aanvliegen en deze niet wou afgeven. Hopelijk wordt de liefde de komende dagen iets groter.
01/03/2020 Sex op de kathedraal
Het is weer vandatte. Het, ondertussen, meest beroemde koppel vogels in Tongeren en omstreken is weer een het vogelen. Want, voor iedereen die zich zijn lessen sexuele opvoeding vanuit de lagere school nog herinnert, zonder dit geen eitjes. We kijken dan ook uit naar dat eerste ei voor dit jaar. (Foto Carine Richerzhagen)
26/01/2020 Ze zijn terug!
Er zit terug een koppel slechtvalken op de basiliek in Tongeren. Het mannetje is zeker dezelfde als de twee voorbije jaren. Van het vrouwtje zijn we nog niet zeker, maar de kans is groot dat het om hetzelfde koppel gaat.
Dankzij de camera die door de Stad Tongeren werd geplaatst hebben we beelden van een van hun eerste romantische ontmoetingen. Bekijk ze hier.
25/05/2019 Kiekeboe
zaterdag 25 mei 2019 van 10 tot 11u30 : Eddy Colson – Chris Richerzhagen – Carine Richerzhagen
Bij aankomst aan de Basiliek zagen we onmiddellijk de kopjes van twee jonge slechtvalken door de openingen van de railing piepen. Ze zijn sterk gegroeid en hebben hun donsveren ingeruild voor het typisch bruinachtig juveniel kleed met verticale strepen op de borst.
Ze lijken ongeduldig naar boven te staren en terecht want daar verschijnt het adulte vrouwtje met een duif. De jongen lopen ongeduldig en hard roepend het platform op en neer. Het vrouwtje pluimt vluchtig de prooi. Dropt deze snel tussen de jongen en vertrekt weer op zoek naar voedsel. Ze brengt 3 vette prooien aan in amper een half uur tijd. Ondertussen blijft het mannetje in de buurt maar jaagt niet echt mee.
Om half twaalf moeten we de observatie staken door een flinke regenbui. We hebben de 4 jongen jammer genoeg niet tegelijkertijd gezien. Het zal zeker niet lang meer duren voor ze gaan rondvliegen en dan weten we met zekerheid of ze het alle vier goed stellen.
Uitkijken maar naar de eerste vlieglessen!!
16/05/2019 Het zijn er vier
Op donderdag 16 mei was het zover. We gingen voor het eerst naar het nest van onze slechtvalken. Na een klim van 255 trappen hoorden wij de ouders buiten, luid en opgewonden roepen. Zij vlogen rond de toren van de Basiliek. In de nestkast troffen we slechts 1 jong aan ..de andere 3 jongen hielden zich schuil in een hoekje van het platform. Het waren geen donskuikens meer. Ze hadden al beginnende arm- en staartpennen en schreeuwden al even hard als de ouders.
4 zware en gezonde jonge vrouwtjes slechtvalk (volgens de berekening van gewicht en vleugellengte) werden voorzien van een wetenschappelijke ring en een kleurring. De jongen waren minstens 28 dagen oud en wogen tussen de 832 – 995gr.
De ouders voeren de jongen veelvuldig met vooral duif. Tot onze verbazing vonden wij ook prooiresten van 6 houtsnippen. Het zal niet lang meer duren voordat we deze 4 jonge dames zullen zien oefenen om uit te vliegen.
28/04/2019 Suikerbonen op monumentendag
(Wendy – Chris R.- Eddy – Chris B. – Linda – Paul – Carine)
In samenwerking met de stad Tongeren stelden we gisteren onze telescopen op aan de voet van de Basiliek. We kregen de hulp van zowel de stadsdiensten als natuurpunters en natuurfotografen om de Tongerse slechtvalken van nabij te volgen.
Het was druk in de stad. De Tongerse stadsgidsen passeerden regelmatig met grote groepen bezoekers die naar de verschillende bezienswaardigheden in de buurt geleid werden.
De telescopen werden voortdurend gebruikt door de voorbijgangers die ook wel een glimp van het Tongers valkenpaar wilden opvangen. De Milieudienst deelde fietslampen, kleurpotloden, tekeningen en ander didactisch materiaal uit aan alle jonge bezoekers die onze stand bezochten. Onze burgemeester P. Dewael alsook schepenen Jans en Schiepers wilden weten of de jonge valken nu geboren waren.
Het vrouwtje valk zat niet meer op het nest. Zij had honger en was het wachten beu. Ze besloot dan maar zelf te gaan jagen. Na een mislukte poging om één van haar buurvrouwen (duiven) te slaan, keerde ze terug naar haar uitkijkpost. En …. toen gebeurde het : Het mannetje kwam aangevlogen met een kleine prooi. Hij pluimde die zorgvuldig en vloog er mee naar het vrouwtje toe. Zij probeerde de prooi af te nemen maar blijkbaar was hij nog niet klaar. Hij vloog nog even rond de toren met zijn voorgerechtje en landde op de balustrade. Zij nam het hapje over en vloog er mee weg, richting …. nestkast. Dat was het moment waarop wij al die tijd gewacht hadden …. ER ZIJN JONGE VALKEN IN DE KAST!!
Beide ouders lieten zich veelvuldig zien en de prooien werden zowel door mama als papa valk aangebracht. Het was een geslaagde namiddag. We bedanken iedereen die hieraan meewerkte maar ook de talrijke bezoekers die zoveel interesse toonden voor de Tongerse slechtvalken.
20/04/2019 Russische belangstelling
Onze valken waren nog niet wakker of het was nog wat vroeg deze morgen? Ze waren nergens te bespeuren tot er een torenvalk opdook in de verte. Vanop het platform dook het mannetje van de toren achter de indringer aan. Het duurde maar even en hij keerde weer terug naar zijn favoriete uitkijkpost. Als goede huisvader ging hij voor de nestkast zitten en communiceerde met het vrouwtje. Het was tijd dat zij afgelost werd. Het duurde niet lang of zij verliet de nestkast en stond haar plaats af. Na het poetsen van haar veren vertrok ze op zoek naar eten. Het werd druk op het vrijthof. Veel bezoekers die nog net de tentoonstelling in het Gallo Romeins museum wilden bezoeken. Een grote groep Russische toeristen, op weg naar het museum, spraken ons aan en vroegen zich af wat er te zien was.
Na een uur kwam mama valk terug met een dikke duif. Zij plukte haar prooi, at ervan maar nam ze niet mee naar het nest….. Nog geen baby valken?? Zij verwittigde de man dat ze weer haar plaats op de eieren wilde innemen.
De man vertrok op zijn beurt richting oost. Op enkele foto’s van het overvliegende mannetje valk konden we toch enkele cijfers aflezen…. Sluitend bewijs is er nog niet maar het vermoeden wordt groot dat hij toch in Tienen geboren is. Wij wachten met ongeduld op een teken dat de jongen er zijn. Beelden kan je bekijken op youtube.
14/04/2019 Onverwacht bezoek
Het was koud en miezerig op palmzondag nabij het gerechtshof. Wij lieten het materiaal in de wagen liggen omdat het regende. Na een uurtje kwam er een kleine opklaring vanuit het NO. We gingen op zoek naar een glimp van onze valk op de gebruikelijke plaatsjes op de toren …. Niets. Dan maar even het mannetje zwarte roodstaart fotograferen. Tijdens de zoektocht rond de kerktoren naar eventuele prooien vonden we een veer van een lijsterachtige en de poot van een reisduif.
Plots vloog er vanuit de richting van de Graanmarkt een slechtvalk naar ons toe. Het leek een vrouwtje, verbazend want wij dachten dat ze met deze vrieskou op het nest zou zitten? Raar we dachten 3 valken te zien? Ons vrouwtje vloog achter deze indringer aan en we zagen hoe zij die, hoog in de lucht, wegstuurde van de nestplaats. Het mannetje kwam even te voorschijn maar nam de plaats op het nest in en communiceerde met het vrouwtje. Op de foto’s zagen we dat het een 2kj vogel was. Misschien één van de jongen van vorig jaar? Zij kwam even later terug en poseerde voor ons op het hoofd van de engel. Daarna keerde ze terug naar de nestkast. Het mannetje kregen we niet voor de lens. Hopelijk slagen we erin om zijn wetenschappelijk ring volgende week af te lezen.
07/04/2019 Koopzondag
Bij aankomst aan de toren zagen we de stadsduiven in groep zenuwachtig rond de toren vliegen. Het signaal dat er een valk in de buurt was en ja het vrouwtje kwam naar ons toegevlogen met een dikke vette duif in haar klauwen. De prooi leek zo zwaar dat ze hem nauwelijks kon tillen. Ze verdween uit het zicht op haar middagmaal op te eten. Vermoedelijk zit het mannetje op het nest. Het was koopzondag in Tongeren en gezien het aangename lenteweer waren er tal van toeristen in de stad. Wij hadden onze panelen met de valkenverhaal van vorig jaar bij en kregen heel wat vragen van nieuwsgierige voorbijgangers. Zij kwamen voornamelijk uit Brugge, Antwerpen (2) , Lauw, Lier, 6 pers Tongeren, Oudenaarde, Luik, Huy, Doel en Destelbergen.
Na een tijdje kwam het vrouwtje weer aangevlogen, communiceerde met het mannetje op het nest en vloog weer weg. Rond 16u kwam ze terug en nam haar plaats op het nest weer in. Het mannetje vloog een paar keer rond de toren, nam plaats op de balustrade en poetste zijn veren even later, op het hoofd van de Engel. Tenslotte verdween hij op zijn beurt op zoek naar eten.
05/03/2019 Een bekend koppel
Verschillende vogelspotters hebben onze Tongerse slechtvalken reeds waargenomen op of in de buurt van de kerktoren van de Basiliek. (5 februari 2019)
Het koppel dat zich vorig broedseizoen vormde en 3 jongen grootbracht is terug. Nu het paar gevormd is en de nestlocatie uitgetest werd in 2018, zijn ze vroeger op locatie. Ze blijven in de nabijheid van hun nestkast. Slechtvalken beginnen met hun balts en paring tussen de 30 en 45 dagen vooraleer ze beginnen met eieren te leggen.Deze morgen zat het mannetje op zijn gebruikelijke plaats: het hoofd van de rechtse engel. Plots kwam het vrouwtje luid roepend aangevlogen en nam de uitkijkpost van de man in. Hij vloog de nestkast in. Zij had blijkbaar een prooi opgegeten want haar krop was vol en haar borst- en kopveren vertoonden bloedvlekken van de prooi.Plots vloog de man weer uit de kast en landde op de rug van het vrouwtje om zijn vaderlijke plicht te vervullen.
Slechtvalken leggen om de 48-72 uur een ei (1-4) intussen gaat de paring door tot het laatste ei gelegd is. Als alles goed verloopt zullen de jongen er waarschijnlijk vroeger zijn want in 2018 paarden zij voor het eerst op 25 maart.We blijven ze opvolgen en hopen dat het broedseizoen even succesrijk zal zijn dan in 2018.
Groetjes van het vogelteam :
Ringgroep 03 Tongeren
Foto Carine Richerzhagen
05/02/2019 Ze zijn terug !
Rond 17u hoorde Dirk Ottenburghs vanaf de Grote Markt de kekkerende roep van een slechtvalk. Hij had geen verrekijker bij maar ontdekte toch een exemplaar dat vlak bij de nestkast op één van de ornamenten van de toren zat en regelmatig zijn of haar kenmerkende roep liet horen. Jawel, ze zijn terug. Vorige week op 3/2 werd trouwens door Rene Motmans een koppel baltsende slechtvalken gemeld in Sint-Truiden. Ook hier gaan we alles proberen te volgen en hopen we op een tweede broedpaar voor onze regio. Ondertussen kreeg ik van één van de leden van het Kerkfabriek in Tongeren te horen dat de plannen om een uitkijkplatform te plaatsen op de basiliek toch gaan uitgevoerd worden. “We houden wel rekening met de slechtvalken” hoorde ik tijdens dit gesprek. Zo zou het platform niet tot aan de rand van de toren komen zodat er niet op de locatie waar de nestkast staat kan gekeken worden. Maar of dit de verstoring zal vermijden is nog een groot vraagteken. Ik twijfel daar heel hard aan. Misschien dat we de experts eens om advies vragen. Maar voorlopig dus enkel goed nieuws. Ze zijn er weer en het verhaal kan opnieuw starten.
Foto Stefan Nimmegeers.
Hun verhaal van 2018.
Dit jaar dook er plots een koppeltje slechtvalken op rond de Tongerse basiliek. Plots is misschien het verkeerde woord, want wij plaatsten in samenwerking met de Stad Tongeren al in 2005 een nestkast op deze toren. En elk jaar keken we hoopvol uit naar een eerste broedgeval van deze spectaculaire vogels. Tot op heden tevergeefs. Maar zal het dit jaar lukken ? Hier kan je alvast alle nieuws volgen over “onze” en ook uw slechtvalken. De laatste toevoegingen staan bovenaan.
14/07/2018 Eentje komt af en toe nog shoppen.
Jos Colson liet Eddy weten dat er nog steeds één valk aanwezig was in de buurt van de Basiliek. Wij hadden vorige zondagnamiddag niets meer gezien en dachten dat ze andere jachtgebieden opgezocht hadden. Blijkbaar komt dat jong nog altijd terug naar de nestplaats bij valavond.
Eddy besloot dan maar vrijdag rond 19.30 post te vatten aan de trappen van het gerechtshof. Dadelijk merkte we één jong op. Dankzij de kleurring weten we dat het onze shopverslaafde valk was. Zij ijsbeerde voortdurend op de toprand van de toren. Dook naar beneden en verscheen met een prooirest die zij gretig oppeuzelde. Plots na 2 uur observeren kwam de adulte vrouw aangevlogen. Zij werd op luid geroep onthaald en het jong vloog samen met haar rond de toren. Van de man en het ander jong hebben wij geen nieuws.
Wanneer zullen zij definitief de toren verlaten, blijft de vraag.
Beelden kan je bekijken op https://youtu.be/9kQVZR3bRE4
01/07/2018 Wankele ornamenten en zelfzekere jongen.
Deze namiddag waren nog steeds 4 slechtvalken aanwezig op de toren van de Basiliek. Ze hebben alleen hogere sferen opgezocht. Ze vertoeven nu op het dakterras van de toren. Het adult vrouwtje neemt geregeld plaats op de vlaggenmasten. De twee jongen valken vliegen zelfverzekerd rond de toren en wagen zich zelfs aan luchtgevechten. Het mannetje kwam vrij laat te voorschijn. Maar ze stellen het nog altijd goed. Jammer genoeg blijft het jong dat we als eerst geringd hebben spoorloos. Er stond een stevige bries rond de Basiliek en plots merkten we dat er een top van een pinakel heel wankel stond te wiebelen en dreigde naar beneden te storten. Eddy ging de cafébaas Eddy Manet verwittigen die er de politie en de brandweer bij haalde.
Tongerse luchtacrobaten, spektakel verzekerd.
High-five in the sky.
26/06/2018 Gazetten-madam.
Eén van “onze” Tongerse pulli haalde de krant.
22/06/2018 Eentje minder.
Slecht nieuws vandaag van slechtvalk-watcher Carine. Tijdens één van haar controles miste ze één van de pulli. Zou er al eentje aan het rondvliegen zijn ? Maar het bleek jammer genoeg een andere reden te hebben. Iets later ontdekte ze op één van de lagere richels een vogel die duidelijk het verenkleed van een jonge slechtvalk had. Haar eerste vluchtoefeningen bleken fataal. Hopelijk lukt het voor de andere twee beter. Het moment van uitvliegen blijft een gevaarlijk moment. Zo kregen we de melding van Michael Deryckere, medewerker van het Natuurhulpcentrum, de melding dat er eentje aan een winkelraam was terecht gekomen tijdens zijn vliegoefeningen. Gelukkig kon hij terug bij het nest geplaatst worden. Dus aan iedereen die in de buurt is in Tongeren. Hou onze pubers in het oog aub.
20/06/2018 Bijna klaar voor de wijde wereld.
Paul Vancraybex stuurde via onze facebookpagina een aantal prachtige foto’s van onze slechtvalken. Maar eentje sprong er dadelijk uit. De drie jongen op de rand van hun balkon met een scherpe blik turend naar de omgeving. Alsof ze aan het uitkijken waren naar een punt om naartoe te vliegen. Iets wat ze, zoals de fotograaf terecht opmerkte, weldra gaan doen. Zij kijken er naar uit zo te zien. En zo doen wij ook.
12/06/2018 Ze worden groot onze pubers.
De voorbeeldige ouders brengen op dit moment volop prooien bij. Want hun kroost groeit als kool en kan al dat voedsel goed gebruiken. De adulte vogels zitten dan ook niet meer vaak in de nestkast maar vaak in de buurt. Want met die enthousiaste drieling is het daar redelijk druk. Momenteel lopen de pulli ook vaak rond op het balkon waar de nestkast staat. Niet meer lang en we mogen de eerste vliegoefeningen verwachten. Een spannend moment voor hen maar ook voor ons. Carine maakte weer een mooi filmpje dat je kan bekijken op https://www.youtube.com/watch?v=yjHDFzHC55Y&feature=youtu.be
30/05/2018 Genummerd.
Een spannende dag. Vandaag worden onze jonge slechtvalken geringd. De vrijwilligers van Werkgroep 03 Tongeren hebben alles tot in de puntjes voorbereid. Op een zo snel mogelijke manier worden de drie jongen één voor één geringd, gemeten en gewogen. Er worden wat donsveren genomen voor wetenschappelijk onderzoek. En dan zo snel mogelijk terug hun veilige nestkast in. Op goed 15 minuten is de klus geklaard. Hiermee hebben alle drie de vogels een wetenschappelijke ring. Maar ook een kleurring. Deze laat ons toe om de vogels later op afstand te kunnen herkennen. En voor de fans, ze waren alledrie prima van gewicht. Dus de kans dat er binnenkort drie slechtvalken extra boven de basiliek gaan vliegen is heel groot. Trouwens maar voor even. Want eenmaal uitgevlogen en zelfstandig dan is het aan elk van hen om zelf een plekje te vinden om een nest groot te brengen. Maar dan moeten ze wel een paar jaartjes oud zijn. Nu eerst nog leren vliegen. Dat is de volgende spectaculaire stap. Wij kijken er alvast naar uit.
23/05/2018 Hoera, het is een drieling.
Jawel, het is zover. We hebben momenteel drie gezonde jonge slechtvalken. De drie eieren zijn allemaal uitgekomen en ondertussen zijn de pulli toch al 10-12 dagen oud. Denkelijk één vrouwtje en twee mannetjes. Vrouwtjes zijn meestal wat groter en forser. We durven spreken van voorbeeldige ouders want er wordt eten in overvloed aangevoerd. De kast is een mega-plukplaats geworden. Denkelijk zullen de jongen volgende week geringd worden door de ringers van Werkgroep Tongeren. Dit met een wetenschappelijke en tevens een kleurring. Hiermee kunnen we ze later ook op afstand herkennen. We zijn superfier en hebben de suikerbonen al besteld. Hiep hiep hiep hoera.
13/05/2018 Observeren met catering.
Nadat Carine 2 dagen op spoed moest doorbrengen (geknelde zenuw in de rug), besloten Chris (Carine haar broer) en ik om ondertussen naar de Basiliek te gaan om de slechtvalken te bekijken. We hadden wat reclame gemaakt op Facebook dat we aanwezig zouden zijn vanaf 13u30.
Aangekomen op onze vertrouwde plaats zagen we het eerste 1/2 uur niets. Nadat Eddy van “café gerechtshof” ons een gratis koffie bracht, ging het plots beter. Het vrouwtje kwam luid roepend aangevlogen met een geslagen houtduif. Dit ging ze zorgvuldig plukken gedurende een half uur op de rechtse engel, net achter de kop, op de schouders-vleugels van de engel. Daarna was er contact met het mannetje in de kast; hij kwam uit de nestkast en zij vloog erin met de hapklare brok. Hij vloog enkele toertjes rond en verdween even. Met de telescoop was goed te zien dat zij in de kast de prooi verder aan het plukken was: er vlogen (dons)veertjes rond. Zouden er jongen zijn?
Ondertussen had Eddy ons vier belegde broodjes gebracht dat over was van een of andere receptie. Ook was er redelijk veel volk komen opdagen, Duitsers die engels praatten, veel West-Vlamingen, Nederlanders, Tongenaren…
Ondertussen had het vrouwtje, zonder dat we het gezien hadden (afgeleid door de toeristen), de nestkast verlaten en kwam ze samen met het mannetje luid roepend aangevlogen. Zij had opnieuw een prooi bij en vloog direct de kast in terwijl hij op zijn vertrouwde plaats de wacht hield.
Dus volgens ons zijn er wel degelijk jongen nu. Alles verloopt volgens plan.
Tenslotte kregen we nog elk 2 gratis frisdrankjes van de schepen nadat ik hem had verteld dat we van plan waren een camera te plaatsen in de nestkast. Hij ging voor alles zorgen: camera, wifi, groot scherm..
Wordt vervolgd…
Verslag Eddy Colson.
1/05/2018 Verstoring door vlaggendragers !!
De vlaggen van de Basiliek moeten wel loodzwaar zijn !!! Om 13u gaat de Tungri-run van start in Tongeren. Daarom besloten Eddy en ikzelf om deze voormiddag de slechtvalken te observeren. Bij onze aankomst zagen we dat het vrouwtje niet op het nest zat…. goed nieuws ? Al gauw vloog ze luid alarmerend van de toren gevolgd door het mannetje. Zenuwachtig vlogen ze beiden verschillende malen rond de toren om plots te verdwijnen. We begrepen het niet goed….. tot we een man met een telelens net boven de nestkast zagen foto’s nemen van de opgeschrikte valken. Iets later zagen we dat het een ganse groep was, minstens 6 personen die meer dan een half uur boven op de toren zijn blijven staan praten en foto’s nemen. We gingen op zoek naar de ‘pikman’ die samen met meneer de deken een koffie dronk achteraan in de kerk. Zij waren blijkbaar op de hoogte van het bezoek en begrepen mijn ongerustheid niet. Die mensen waren daar om 1 vlag te hijsen en daar was een “valkenspecialist” bij!!! Deze “specialist” was dinsdag ook al boven geweest :-0 (hiermee weten wij dat hij totaal niet weet waar hij mee bezig is). Eddy besloot toch nog eens terug te gaan om met deze mensen te praten die helemaal geen graten zagen in hun actie. “Dat kan geen kwaad want ze hebben toch alleen maar 3 eieren en ze zijn er niet meer.” Een van de bezoekers liet aan Eddy zien hoe hij op het platform geweest was en deze hele actie gefilmd had tot de eieren in de nestkast toe !!!!! Het heeft minstens 60 minuten geduurd vooraleer het vrouwtje terug durfde naar de kast. Zij kwam verschillende malen aangevlogen, aarzelde en vloog weer weg. Om 10u45 was de rust teruggekeerd en nam de man zijn plaats weer in maar was er blijkbaar niet helemaal gerust in. Hopelijk blijft deze idiote actie zonder gevolgen voor ons broedpaar. Echt totaal onbegrijpbaar en ontoelaatbaar.
26/04/2018 Even een haartje in de boter ?
Gisteren was er even paniek … na 2 observaties in de voormiddag van 11-11u45 en ’s avonds van 18u15 tot 19u00 kwam het mannetje helemaal niet ‘in the picture’. Het vrouwtje daarentegen verscheen wel en nam plaats op de vleugel van de engel. Ze nam rustig de tijd voor haar stretch-oefeningen en uitgebreide poetsbeurt. Tenslotte vloog ze een toertje rond het gerechtshof en nam plaats op de reling. Ze keek voortdurend om zich heen en staarde naar de hemel alsof ze op zoek was naar de man. Vandaag keerde ik terug van 16u00 tot 17u00 en nogmaals geen enkele beweging rond de nestkast behalve duiven die rustig rond de nestkast hun plaats in namen. Eddy die er ook niet gerust in was besloot om vanavond post te vatten ….. plots dook de man weer op met een kleine prooi. Hij peuzelde de prooi op riep even en vloog weg. Daarop vloog de vrouw uit de nestkast en nam hij haar plaats in op de eieren. Zij herhaalde haar ritueel van gisterenavond. Hiervan hebben we weer een klein filmpje. Wat een opluchting… Zij stellen het goed!!!
20/04/2018 De nieuwe man.
Vandaag was er wat meer spektakel op de toren van de Basiliek. Eddy en ikzelf zagen na een 10-tal minuten plots de vrouw aangevlogen komen met een reisduif. Zij landde op de balustrade en liet de prooi vallen in de hoek van het platform. Zij ging vervolgens weer de nestkast in. De man kwam haar tegemoet en haalde de prooi weer op. Hij pluimde deze zorgvuldig en langdurig op de balustrade en liet ze terug vallen op dezelfde plaats. Daarna vloog hij naar een pinakel.Poetste zijn bek en deed een klein kakske. Vervolgens vloog hij weer weg over onze hoofden richting Gallo Romeins Museum. Het ziet er nog altijd goed uit. Hierbij nog een filmpje.
14/04/2018 Bewaking.
Het mannetje steeds dicht bij het nest. Het vrouwtje niet te zien. Maar we horen toch regelmatig een contactroep. We zijn dus zo goed als zeker dat er gebroed wordt. Rust en weinig activiteit rond de toren van de Basiliek zijn de gevolgen en goede tekenen. Ondertussen werd het mannetje door onze vaste volgers op film gezet. Bekijk de beelden hier. Fimpje.
6/04/2018 De pers heeft ons gevonden.
Bij aankomst aan het gerechtshof bleek het snel al heel kalm op de rond de kerktoren. Zijn onze valken nog aanwezig??? Na een dik half uur horen wij het geroep van vader valk die aangevlogen komt met een kleine prooi. Hij neemt plaats op zijn favoriete plek : Het hoofd van de engel links van de klok. Hij plukt zijn prooi (die we niet konden identificeren) en eet ze volledig op. Al roepend vertrekt hij weer op zoek naar voedsel. Na een kwartier is hij terug, draait even rond de toren en levert zijn prooi af in de nestkast. Hij vergewist zich ervan dat vrouwlief het naar haar zin heeft en verdwijnt weer. Zij verschijnt daarna een 10-tal minuten aan de rand van de kast, zonder de kast te verlaten. Ondertussen kregen we het bezoek van de lokale reporter van hbvl (Dirk Roefflaer) die op zoek was naar nieuws. Eddy gaf hem alle details van de slechtvalken en via mail stuurde ik hem foto’s door. We zagen onze papa valk niet meer terug en zijn om 15u30 weer vertrokken.
4/04/2018 Een Oostvlaming en een Duitse.
Vandaag kregen we de gegevens van de kleurringen binnen. Het mannetje werd op 6 mei 2016 geringd als pullus in Lokeren. Hij komt dus van Oost-Vlaanderen naar Limburg. En wordt binnenkort dus al 2 jaar. Maar de verrassing is wel het vrouwtje. Want het blijkt geen 2de jaars vogel maar wordt al 4 jaar. Want volgens de kleurring werd ze op 7 mei 2014 geringd als pullus in Duitsland . Ze werd geboren op een basiliek en gaat mogelijk een nestje grootbrengen op een andere basiliek. De kans is trouwens heel groot dat er eieren zijn. Want beide vogels zitten heel vaak in de kast en lossen mekaar denkelijk af tijdens het broeden. Voorlopig gunnen we het verse koppeltje alle rust en eind deze maand komt er een eerste controle of er inderdaad gebroed wordt en of de eieren bevrucht zijn. Aan ons koppeltje zal het niet liggen want er werd de voorbije week nog heel wat afgepaard.
Op 21 maart waren er trouwens 3 slechtvalken op de locatie : 2 vrouwtjes (1 geringd met een kleurring en 1 2de kalenderjaar) en 1 mannetje met de reeds afgelezen kleurring. De code hebben we pas zondag kunnen aflezen. Toen hebben ze gepaard evenals op dinsdag 27 maart (2x). Het jonge vrouwtje kwam nog naar de nestkast diezelfde dag (27/3) en werd op alarmgeroep onthaald door het adult vrouwtje waarop het mannetjes haar verjoeg. Op de foto van 21 maart kan men niet zien of het jonge vrouwtje geringd is. Dus is de kans groot dat we eerst een ander vrouwtje hebben gezien en dat onze Oost-Vlaming nadien toch nog een nieuwe vriendin heeft uitgekozen.
29/03/2018 Hoopvolle melding.
Vandaag kregen we van Laurens Querinjean volgende melding : “De slechtvalken zijn nog steeds aanwezig. Het mannetje zit op het platform net boven de nestkast en het vrouwtje kan ik nergens zien, maar hoor ze wel roepen. Denkelijk vanuit de kast.” Leuke en vooral hoopvolle melding. Het is dit weekend Pasen en dan zijn er meestal eieren te vinden. De vraag is, ook bij onze slechtvalken ?
27/03/2018 Drie is te veel.
Eddy vroeg zich af of er weer gewerkt werd op de toren. Daarom ben ik even, rond 8:30 vanmorgen, weer gaan postvatten op onze uitkijkpost. De valken zaten er al.
De vrouw zat niet op het nest. Zij zat langs de engel aan de oostzijde en gaf duidelijk aan dat ze honger had. De man vloog naar het platform waar ik hem uit het oog verloor. Hij zat langs de kast en de pluimen vlogen in het rond. Hij plukte een reeds aangebrachte prooi. Zij werd ongeduldig. Hij vloog op met een prooi. De overdracht gebeurde weer uit het zicht van mijn camera, aan de noordzijde. Hij vloog met de prooi de nestkast in om haar te lokken. Dat werkte, maar niet voor lang. Toen hij uit het zicht was, vloog zij uit de kast met de prooi. Na een tijdje nam ze haar plaats op de pinakel weer in waarop zij hem uitnodigde om zijn mannelijke plicht te doen, tot 2 maal toe. Ik ben dan maar rond de Basiliek gelopen om die zo gezegde jonge valk te vinden (een verhaal dat we van een paar Tongenaren hoorden) …. Daar lag die prooi niet ver van Martins café… een half opgegeten houtsnip met 1 poot (zonder ring). Terwijl ik met een voorbijganger aan het praten was hoorde ik het wijfje luid alarmeren nabij of in de kast…… Een derde slechtvalk (mannetje??) naderde de kast. Hij werd onmiddellijk door de man verjaagd en vloog richting plein. (verslag Carine Richerzhagen)
25/03/2018 Ontucht op de basiliek.
We besluiten met onze werkgroep om een heuse stake-out te organiseren om de kleurringen af te lezen. Met “zwaar” materiaal en veel bekijks observeren we vanaf het plein aan het Gerechtshof de kant van de toren waar de nestkast staat. Buiten de kleurring van het mannetje (zeker) en die van het vrouwtje (deels) zijn we ook getuige van een prooioverdracht en een paring. Dat zijn alvast goede tekenen en verhogen onze hoop op een mogelijk broedgeval. Een verslag van onze steak-out kan je lezen op de blog van Dirk Ottenburghs.
23/03/2018 In de nestkast !
Beide vogels hebben duidelijk de nestkast al ontdekt. Ze vliegen de kast vlot in en uit. Beide vogels blijken ook een kleurring te dragen.
21/03/2018 Ze is eigenlijk nog te jong.
Het vrouwtje is denkelijk een 2de jaars vogel (geboren in 2017). Via Didier komen we te weten dat die bijna nooit dan al tot broeden komen. Maar bijna nooit is niet helemaal nooit. Dus er is zeker nog hoop. De kleurringen zullen duidelijkheid moeten brengen.
20/03/2018 Paniek !
Paniek ! Tijdens een controle ziet Carine Richerzhagen dat er aan de toren werken worden uitgevoerd. Blijkbaar moeten er antennes geplaatst worden en vlak bij de nestkast hangt een “bakje” met een aantal werkmannen in. Didier Vangeluwe, hoofd van het ringwerk en specialist er zake, stelt ons gerust. Als het niet te lang duurt en er zijn nog een eieren dan kan dit niet veel kwaad. De dag erna worden de werken afgerond. Oef !
17/03/2018 Nog geen eieren in de mand.
Na overleg met het KBIN wordt beslist om de nestkast te gaan controleren. Er blijken geen eieren aanwezig, maar de nestkast was duidelijk “belopen”. Tijdens de controle vliegen er wel twee slechtvalken weg van de toren en eentje komt nieuwsgierig terug in onze richting gevlogen. Er liggen ook enkele prooiresten.
15/03/2018 Een sprankeltje hoop.
Benny Odeurs laat weten dat hij een koppel slechtvalken aan de basiliek zag baltsen en er eentje “goed” zichtbaar op een van de balustrades zat.
11/3/2018 Loos alarm of niet ?
Via Peter Van Lindt kregen we een melding binnen van 2 roepende slechtvalken die rond de basiliek in Tongeren vlogen.