Deze week was er geen nieuwkomer te bespeuren en vandaar dat ik eens een mooie roofvogel in de schijnwerpers plaats, nl. de blauwe kiekendief.
De blauwe kiekendief is een typische wintergast in de fruitstreek, en dit vanaf oktober. Nagenoeg alle vogels die hier overwinteren broeden in het noorden, slechts heel zelden komt de soort in België tot broeden. Het mannetje is lichtgrijs met zwarte vleugelpunten en het vrouwtje is bruin. Foto’s boven en linksonder: Carine Richerzhagen; foto rechtsonder: André Gaens.
Opvallend in alle kleden is de witte stuit die in vlucht een duidelijk onderscheid vormt met de bruine kiekendief. Een ander paar mouwen is het verschil met de grauwe kiekendief. De blauwe kiekendief is minder slank dan de grauwe en heeft 5 vleugelpunten in tegenstelling tot de grauwe die er 4 heeft. De blauwe is vooral een wintergast en de bruine en grauwe zijn vooral zomergasten.
Verder zijn er nog enkele kleine details die door de Vogelwerkgroep Mergus van Noord-West-Vlaanderen zeer mooi zijn beschreven in onderstaande foto’s en link. Artikel is van Jan Baert en gaat over de determinatie van de blauwe kiekendief. Echt een aanrader en de moeite om eens te lezen !
http://www.mergus.be/artikels/2012/02/17/determinatie-leeftijds-en-geslachtsbepaling-bij-de-blauwe-kiekendief-circus-cyaneus/
Man blauwe kiekendief Man grauwe kiekendief
Vrouw blauwe kiekendief Vrouw grauwe kiekendief
Naast de blauwe, grauwe en bruine kiekendief duikt er héél af en toe wel eens een steppekiekendief op. Om het nog een beetje complexer te maken uiteraard 🙂 . Onderstaande foto werd gemaakt door André Gaens. Vrouwtjes en jonge steppekiekendieven zijn moeilijk te onderscheiden van de blauwe en grauwe. Voor meer details best eens je vogelgids raadplegen.
Leave a Reply