Afgelopen week was vrij rustig qua waarnemingen en kwamen er geen nieuwkomers binnenvliegen… Op het ringersfront van de werkgroep Tongeren werden enkele leuke soorten geringd. Dirk Ottenburghs en Eddy Colson zorgden voor enkele mooie foto’s waaronder bovenstaande zwarte roodstaart.
Deze trekvogel, die vooral ’s nachts trekt, overwintert voornamelijk in het Middellandse zeegebied en Noordelijk Afrika en is één van de eerste terugkerende zomergasten. Vanaf begin maart kan je de mannetjes makkelijk terugvinden hoog op hun zangpost, zoals op de nok van een dak of dakrand, vanwaar ze met hun zang hun territorium verdedigen. De zwarte roodstaart is oorspronkelijk een typische bergvogel, maar heeft door zijn enorm aanpassingsvermogen ook hier zijn plekje gevonden. Je kan ze terugvinden in steden en industrieterreinen maar ook op boerderijen vinden zij holten in muren en andere droge plekken om te broeden. Zijn voedsel bestaat uit een breed scala van insecten en in de herfst eten zij ook zaden en bessen. De zwarte roodstaart is ongeveer 14 cm groot. Het mannetje heeft een mooi roetzwart en grijs verenkleed met een witte vleugelvlek en het vrouwtje is eerder bruingrijs. Een ander typisch kenmerk zit in zijn naam verscholen, nl. zijn rood-oranje staart. Dit energieke vogeltje zit vaak rechtop met een nerveus trillende staart. Zijn zang is ook opvallend en bestaat uit ratelende en krakende fluittonen.
Tevens werden een wielewaal en gekraagde roodstaart geringd.
Bovendien werden ook de eerste wespendieven geringd door Dirk Ottenburghs, een top soort voor onze fruitstreek ! Meer info en foto’s over het ringverhaal kon je reeds terugvinden op onze facebook pagina.
Verder nog enkele fotogenieke blikvangers van de week:
* Kleine mantelmeeuw (Stefan Achten)
Witte kwikstaart (Carine Richerzhagen)
* Buizerd (Christophe Van Eecke)
* Witgat (Stefan Nimmegeers)
* Roodborsttapuit (André Gaens)
* Blauwe reiger (Chris Hayen)
* Groene specht (Paul Matthys)
Groeten en tot volgende week,
Carlo Menten
Leave a Reply