Deze week is er slechts één nieuwkomer, maar wat voor één … ! Op woensdag werden 2 oehoes ingegeven voor onze fruitstreek. Om deze soort de maximale bescherming te bieden, werd deze waarneming uiteraard zowel voor de locatie als voor de waarnemer ‘verborgen’ ingegeven.
De oehoe is de grootste uil in België en is door zijn grote formaat – 60 tot 75 cm lang en een spanwijdte van 160-180 cm – niet te verwarren met andere uilensoorten. Massief lichaam, opvallende, 8 cm lange oorpluimen en grote oranje ogen. Verenkleed bovenaan roestbruin met donkere vlekken en bandering, onderaan lichter roestkleurig met donkere lengtestrepen. Lange, brede vleugels en krachtige, bevederde poten. Dankzij zijn 14 halswervels kan de oehoe zijn hoofd meer dan 180 graden draaien. Hij dankt zijn naam ook aan zijn kenmerkende roep. Op zijn menukaartje staan vooral knaagdieren, andere vogels en insecten. De oehoe komt voor in grote delen van Europa en Azië. In de Ardennen nestelt steevast een goede populatie en dit vooral in steengroeves. Ze zijn vooral actief tijdens de schemering maar kunnen uitzonderlijk ook overdag op jacht gaan. Foto’s komen uit het rijke archief van waarnemingen.be.
Dankzij herintroductieprogramma’s in de laatste jaren zijn het aantal oehoes in België, Duitsland en Luxemburg sterk toegenomen. Vanaf 2015 kennen we voor België een sterke stijging. In bijhorende grafiek het aantal waarnemingen per jaar. De Belgische populatie wordt geschat op 200-230 paar.
Op de website van natuurpunt verscheen er deze week ook een artikel over de opmars van de oehoe in Antwerpen. Het volledige artikel kan je lezen via onderstaande link :
Leave a Reply