De natuur is nog nooit zo populair geweest. Niet enkel voor wandelaars en fietsers, maar ook heel wat mensen hebben ontdekt dat je heel veel kan ontdekken in je achtertuin of iets verder weg. Het aantal waarnemingen dat binnenstroomt op waarnemingen.be is dan ook nog nooit zo hoog geweest. Ook onze vogelwerkgroep deelt mee in deze boost. Het aantal volgers van onze facebook-pagina was nog nooit zo hoog en er duiken steeds meer ‘onbekende’ namen op tussen de waarnemers. Daar zijn wij uiteraard heel opgetogen over.
Maar dit heeft wel wat gevolgen. Zo blijkt niet iedereen al die soorten al onder de knie te hebben. Logisch, vogels kijken is een bezigheid die je, net als alle andere hobby’s, langzaam opbouwt. Het vraagt wat oefening, ervaring en vooral veel geduld. Apps zoals ObsIdentify die je het valse gevoeld geven dat je met een (vaak heel onduidelijke) foto de zopas opgesomde stappen allemaal kan overslaan helpen daar niet echt mee.
Onzeker
Het ingeven van waarnemingen vraagt dan ook wat discipline en vooral zelfkennis. Voor beginnende (en vaak ook ervaren) vogelkijkers bestaan er twee belangrijke velden in het ingavescherm. Allereerst heb je het veld ‘zeker’. Dit kan je, als je twijfelt of je waarneming klopt, uitvinken. Jouw waarneming komt dan bij de admis terecht die ze gaan beoordelen op basis van de info die je toevoegt. Foto’s of geluidsfragmenten zijn dan mooie hulpmiddelen voor hen. Maar die zijn er niet altijd. Daarmee komen we bij het tweede heel belangrijke veld: ’toelichting’. Hier kan je vrije tekst ingeven. Als je twijfelt aan een soort vul dan hier zo veel mogelijk info in die je tijdens je waarneming hebt vergaard. Op basis van deze info kan de soort die je zag mogelijk toch nog gevonden worden. Maar weet dat dit heel vaak niet het geval gaat zijn. Maar geen probleem. Je zal van de info die je krijgt via de admins zeker heel veel bijleren. En zo een betere vogelkijker worden.
Belangrijk
Correcte waarnemingen zijn belangrijk. Ook al denk jij dat jouw korte lijstje van waarnemingen niets voorstelt, kan dit toch grote gevolgen hebben. Het enorme aantal waarnemingen dat wordt ingegeven zal de spoeling van foute determinaties wel wat dunner maken. Maar de huidige boost van nieuwe en vaak onervaren waarnemers zorgt voor een stevige stijging van dat aantal ‘fouten’. Dus kan je beter, bij twijfel, je waarneming op onzeker plaatsen en zo voorkomen dat ze ont in de database terecht komt. Vooral voor ‘gewone’ soorten is dit een probleem. De controle die achter het systeem zit focust vooral op de meer zeldzame soorten en de ‘gewone’ glippen daarom vaak door de mazen van het controle-net. Hier is dus zelf-discipline zeker aangeraden.
Maar ook bij de meer zeldzame soorten moet je ook twee keer checken voor je je waarneming ingeeft. Heel vaak zien beginnende (en ook weer ervaren) vogelkijkers soms wat ze willen zien. Zo veranderen ‘gewone’ soorten soms in zeldzame doortrekkers, dwaalgasten of zelf eerste waarnemingen voor België. Weet dat jouw waarneming in dat geval door heel wat extra ogen nog eens dubbel wordt gecheckt. Vaak terecht. Een heel bekende en ervaren vogelkijker zei ooit tegen mij: “als je een zeldzame soort ziet waarvan je DENKT dat ze het is, dan is ze het zeker niet”. Een wijze raad die ik al heel mijn vogel-kijkers-carrière toepas.
Leave a Reply