Pallas’ Boszanger, (foto André Gaens, één van de ontdekkers).
Op 12 februari ontdekten Guy Peeters en Andre Gaens tijdens hun wekelijkse wandeling rond het Militaire Domein te Brustem een wel heel vreemd uitziend vogeltje. Deze twee kersverse vogelkijkers (ze volgden vorig jaar onze cursus Vogels Kijken) gingen naarstig aan het determineren en kwamen uit op Bladkoning Phylloscopus inornatus. Andre slaagde er in een aantal redelijke foto’s te maken en Guy besloot om hun waarneming op de website te plaatsen en zo wereldkundig te maken. Een mooie soort voor onze regio. Want buiten een aantal ringvangsten zijn veldwaarnemingen van deze kleine doortrekkers heel dun gezaaid of zelfs onbestaande.
Een paar dagen later kwamen er dan ook een aantal mensen op deze ontdekking af. En toen werd het verhaal nog een stuk straffer. Want de Bladkoning bleek een duidelijke kruinstreep en een bleke stuit te hebben. Dit was wel degelijk een Pallas’ Boszanger Phylloscopus proregulus. Een neefje van de Bladkoning, maar stukken zeldzamer. Want dit bleek de 2de veldwaarneming voor Limburg te zijn en een nieuwe soort voor de Fruitstreek. Dit dan wel zonder de ringvangsten van een exemplaar in Lommel en eentje door Eddy Colson in Tongeren op 11 november 2013 en in 2006. De andere waarneming was in de Maten te Genk waar op 11 maart 2015 een Pallas ontdekt werd. Trouwens ook in eerste instantie als andere soort gedetermindeerd. Deze bleef tot 18 april en liet regelmatig zijn liedje horen. Dus hopelijk blijft “onze” Pallas ook zo lang hangen en kunnen er nog veel mensen genieten van dit kleine zeldzame pareltje.
Ringvangst van Eddy Colson 11/11/2013 (Foto Eddy Colson) En van 2006 (foto Dirk Ottenburghs)
En aan de ontdekkers, Guy en André, een heel dikke proficiat. Dit is zonder twijfel een kanshebber voor de Houten Freek van 2018.
Leave a Reply