U bent in : home > projecten > trektellen

Trektellen

In het kort

    Sinds 1998 kan je meestal op de zondagen van oktober op het hoogste punt van Wellen mysterieuze figuren zien staan. Er waren de eerste jaren dan ook heel wat straffe verhalen wat die personen daar aan het uitspoken waren. Het ging van controleurs van de belastingen op fruitteelt tot controle op de jachtwet. Maar in werkelijkheid waren het leden van onze vogelwerkgroep die vogeltjes kwamen tellen in Oetersloven. Natuurpunt organiseert al enkele jaren simultaantellingen van trekvogels en daar nemen we dan ook aan deel.

    Eind augustus kiezen heel wat vogels het luchtruim om warmere oorden op te zoeken en eind september en gans oktober komt dit fenomeen, de vogeltrek, op kruissnelheid. Op een geschikte plaats, dit wil zeggen hoog gelegen en met een goed uitzicht naar het noordoosten, staan dan in gans BelgiŽ vogelkijkers naar de lucht te staren. Alle vogels die passeren worden opgeschreven en zo krijgen we een mooi beeld van wat er allemaal voorbijvliegt en zo ook iets meer zicht op het geweldige gebeuren van de trek. En dit ondanks het feit dat door deze tellingen slechts een klein tipje van de sluier wordt opgelicht. Want een groot deel van de trek gebeurt ofwel ís nachts, ofwel op zeer grote hoogte buiten het zicht van de tellers.

    Vanaf eind augustus wordt er regelmatig geteld. Tijdens de simultaantellingen van Natuurpunt wordt er geteld van een half uur voor zonsopgang tot zonsondergang, als het weer meezit. En we durven te stellen, de resultaten mogen er zijn. De soorten die in de grootste aantallen doortrekken zijn spreeuwen, vinken, graspiepers en houtduiven. In 1999 hadden we van deze laatste soort meer dan 19.000 exemplaren op 3 teldagen.

    Je kan de gegevens van 1998 tot 2000 en 2001 tot 2003 bekijken. En natuurlijk zijn er ook zeldzame soorten, zo hadden we al beflijsters, grote pieper, duinpieper, kruisbekken, een pleisterende havik en een zwarte specht. Hier vind je een volledige soortenlijst van al onze tellingen bij. Het leuke van deze tellingen is dat je een mooi beeld krijgt van de trek over ons eigen dorp en dat er elk moment wel iets speciaals kan doorvliegen.

    Iedereen is welkom om een kijkje te komen nemen of eens mee te tellen. Voor ons een mooie afwisseling na uren omhoog kijken, even een babbeltje slaan. Misschien tot in Oetersloven ?

Projectverantwoordelijke

    Pierre Vandersmissen (pierre.vandersmissen@telenet.be)

Een greep uit de trektelgegevens

    Naar laatste telling

    Overzicht 2004

    Overzicht 2005

    Ligging telpost op kaart Belgie - Nederland

    Grafiek teldagen 2005

    Overzicht telpostsoorten met dagrecords

Links

    http://www.trektellen.nl : de online site waarop alle trektelgegevens geraadpleegd kunnen worden

    http://www.natuurpunt.be/nl/vogeltrektellen-in-vlaanderen-_446.aspx : hier vind je een antwoord op veel gestelde vragen

    http://www.michelklemann.nl/migrant/pages/ortolaan.html : vluchtkenmerken en roepjes van de ortolaan

    http://www.michelklemann.nl/migrant/pdf/gatter.pdf : veldkenmerken trekkende zangvogels

    http://www.vwgzkl.nl/parnassia/herkenning/herkenning_content.htm : verschillende trekroepjes