U bent in : home > reizen > la brenne 2003

La Brenne 2003

Periode

    29 - 31 mei 2003

Reisverslag

La Brenne, land van de griel

    Reisverslag van 4 Alkense en 2 Wellense bird-watchers die het gebied bezochten tussen 29 en 31 mei 2003. 

    Onze jaarlijkse uitstap ging dit jaar weer richting Frankrijk (vorig jaar zaten we in de Dombes). En het bleek een goede keuze want we konden maar liefst 112 soorten waarnemen op 3 dagen met enkele toppers erbij. We verbleven in een boerderij vlak bij Ciron die eigendom is van Vlamingen. Een eenvoudig verblijf, maar dan ook spotgoedkoop  (wij betaalden € 108 voor de ganse groep). Leuk was het “huis-paard”, normaal lopen er op het erf van een boerderij kippen, hier was dat een paard. De omgeving van de boerderij stond garant voor heel wat mooie waarnemingen. Zo vlogen er constant putters, zwaluwen en wielewalen rond. En op de vijvers vlak achter de boerderij leverde een korte wandeling bij onze aankomst zwarte wouw, purperreiger en witwangstern op.

    La Brenne heeft landschappelijk heel wat te bieden. Dit uitgestrekte gebied met zijn honderden meren en kilometers hagen levert meerdere prachtige natuurzichten op. Menig keer stonden we gewoon te genieten van het uitzicht. In totaal reden we ter plaatse maar liefst 600 km, de zoektocht in de streek rond Azay naar soorten als griel en kleine trap is daar niet vreemd aan. Het gebied is dan ook duizenden hectares groot, dus aan te bezoeken gebieden geen probleem. 

    Toch enkele tips :

     Niet enkel vogelkijkers komen in La Brenne aan hun trekken. We hadden meerdere waarnemingen van vos en zelfs van otter. Ook vonden we de typische Europese moerasschildpad en overal vlogen vlinders. Plantenliefhebbers kunnen zich verwachten aan heel wat soorten waaronder orchideën en ander prachtigs.

Soortenlijst