U bent in : home > reizen > hongarije 2008

Hongarije 2008

Periode

    30 april - 5 mei 2008

Deelnemers

    Josette Moria, Eric De Cock, Pierre Vandersmissen, Etienne Vanormelingen, Sonja Vanmanshoven, Dirk Ottenburghs

Reisverslag

    We verbleven (voor mij voor de 4de keer) in een vakantiehuisje in Tiszafured. Wel nieuwe eigenaars, maar dezelfde accommodatie en prijzen. We betaalden ongeveer 400 voor de ganse periode en daar kwam 10 electriciteit bij. Eten was tot het noodzakelijke beperkt ;-), met 's morgens een vlug ontbijt en 's middags een gesmeerd booke met confituur en als we geluk hadden een stukske kaas. 's Avonds was het echter andere koek. Aanraders in Tiszafured zijn de Uhu (lekker eten, vriendelijke bediening en dat alles aan een spotprijs) of de Molnar (vlak tegenover benzinestation, chique eten aan een meer dan betaalbare prijs).

    We vlogen deze keer op Budapest (andere keren met wagen) en dat gaat dus veel vlugger. Maatschappij van dienst was Malev voor de heenvlucht en SN Brussels terug. Niet de goedkoopste vluchten maar we hebben gekozen voor de uren die ons pasten. Woensdag vroeg vertrekken zodat we rond de middag in Hongarije stonden en maandagmorgen terug zodat we de ganse zondag nog konden vogels kijken. In Hongarije via internet een wagen gehuurd, bleek bij firma Regina te zijn. Zeer correcte service, kostprijs ongeveer 350.  Via de autostrade (en eerst een moeilijke start op de drukke wegen van Budapest) waren we op ongeveer 2 uur in Tiszafured.

Woensdag 30 april 2008

    Onze lijst startte al op de parking van het vliegveld. Terwijl de nodige documenten voor de wagen werden ingevuld noteerde de rest al boerenzwaluw en putter. Tijdens de rit door de stad kwam daar nog eens bonte kraai bij en op de autostrade waren alle blikken (zelfs die van Pierre die aan het stuur zat) op de draden langs de weg en in de lucht gericht. Grauwe gors, grauwe klauwier, buizerd en jawel keizerarend werden gezien. Het landschap werd steeds weidser en vooral de knalgele koolzaadvelden maakten indruk op het gezelschap. Vlak voor Tiszafured werd een korte stop gehouden om de sfeer al wat op te snuiven. Nachtegaal zong druk in de struikjes langs de zijweg en op een veldje vlakbij rinkelden minstens 3 grauwe gorzen. Een bleke grote valk kwam even voorbijsuizen en hoewel de waarneming maar kort was kwam onze 2de topsoort op de lijst, sakervalk. Het feit dat een paar honderd meter verder een nestkast op een pyloon stond waar jaren deze soort in heeft gebroed gaf ons het voordeel van de twijfel.

    Nadat we onze bagage hadden afgezet en de bedden hadden opgemaakt (lees, Josette de bedden van de luie mannen had opgemaakt) reden we door naar het infocentrum om de vergunningen te gaan halen. Dit doe je best dadelijk want dit jaar kregen we 2 maal controle en die vergunningen kosten bijna niets (ongeveer 12 voor de ganse groep voor 5 dagen). Dan werd besloten om eens een bezoekje aan het meer te brengen. De soortenlijst dikte mooi aan met grote zilverreiger (die zag je werkelijk overal), kwak, grote karekiet, snor (beide met verschillende exemplaren te horen in de brede rietkragen). En terwijl we deze soorten probeerden in de kijker te krijgen haalde een visser aan de overzijde aan stevige karper boven. De eerste dag werd afgesloten met een heerlijke grill in de Uhu en vroeg ons bed in want de volgende dag was het vroeg opstaan.

Donderdag 1 mei 2008

    Om 5u liep de wekker af en na een vlug ontbijt zat iedereen vol verwachting in de auto om te gaan zoeken naar grote trappen. Bestemming was het landbouwgebied ten zuiden van Nagyivan. Je rijdt van Tiszafured via de weg 33 naar Hortobagy. Iets voor halfweg staat de wegwijzer naar Nagyivan, deze weg rij je in. Je volgt ze tot waar de telefoonpalen beginnen en daar sla je een veldweg links in. Volg deze tot aan een verlaten boerderij. Sla daar rechts af en rij tussen de gebouwen door. Aan de splitsing rij je naar links en dan kan je al beginnen rondkijken over de velden. Ik had daar elk bezoek grote trappen. Wij parkeerden de wagen langs de veldweg en begonnen onze zoektocht. Geen gebrek aan rietzangers (in elk rietstukje meerdere exemplaren) en bruine kiekendief. Kwartel riep in een veld vlakbij en plots waren ze daar. Drie grote trappen, vrij ver maar toch mooi te zien. Blijkbaar zijn ze niet gerust, want ze vlogen iets later op.
Nadien hadden we aan de andere zijde ook nog een mannetje verder weg.

    Toen we op weg waren om in Nagyivan een kopje koffie te gaan drinken werd er nog even gestopt aan een mooie rietkraag langs de weg. Daar hoorden we roerdomp en de bruine kiekendieven kwamen mooi voor ons jagen. Maar het mooist was een druk zingende snor die zich prachtig liet bekijken. Het mysterie van deze plas was de vreemde roep die we hoorden. Onze amfibiespecialist trok op onderzoek en dacht aan geelbuikvuurpad. Maar dit was zonder harde bewijzen. Na de koffie die cola en bier werd met een Hongaarse zak chips reden we naar de velden ten noordwesten van Tiszafured om sakervalk te gaan zoeken. Maar het beestje gaf niet thuis. Wel hadden we roepende wielewaal, kwartel, grauwe gors, gele kwik en natuurlijk bruine kiekendief en ook een overvliegende slangenarend.

    Na een tijdje werd besloten om naar het meer te rijden en daar een tijdje te blijven. Op het meer drie sternensoorten, zwarte, witvleugel (schitterende beesten in zomerkleed) en witwang. In een stukje riet vlakbij zong de grote karekiet en bruine kiek (alweer) vloog regelmatig voorbij. En het padden-mysterie werd ook opgelost. Erik vond in een waterreservoir een hele boel geelbuikvuurpadden en een beek iets verder bleek te krioelen van deze beestjes. Dan reden we verder langs het meer regelmatig stoppend aan een leuke doorkijk. De weg veranderde van asfalt naar kiezels om uiteindelijk een zandweg te worden. Daar vonden we een mooie kreek met een immens rietveld. Nachtegaal, zwartkop, rietzanger, grote karekiet, krekelzanger, roerdomp, kwak, blauwe, grote zilver en purperreiger, lepelaar, zwarte ooievaar en een hoog overvliegende roerdomp waren de buit. We bleven nog wat zitten tot de zon aan de einder verdween om zo witvleugelstern te bewonderen tegen een goudgele rietkraag. Er zijn minder mooie manieren om je dag af te sluiten.

Vrijdag 2 mei 2008

    De dag begon druilerig en zwaar bewolkt. Maar dat kon de pret niet bederven. We gingen op zoek naar een manier op in Poroszlo een vaartuig te vinden om op de plankenpaden te geraken. De veerboot die in de zomer de toeristen overzet ligt in deze periode blijkbaar op het droge. Iets verder in een camping konden we tegen een zachte prijs een boot met chauffeur regelen. We waren als enige in het reservaatje dus alle tijd om rustig rond te kijken. De waterstand was hoog zodat een aantal soorten moeilijk te vinden waren (rallen). Maar de rietvogels werkten goed mee. Overal snorren en een krekelzanger liet zich regelmatig mooi bewonderen. Ook de baardmannetjes deden goed mee, er werd naar hartenlust gepinkt. Toen Sonja een nestje ontdekte was het helemaal te gek. Het wijfje en mannetje kwamen tot op enkele meters van het plankenpad hun kroost voederen terwijl wij mochten meegenieten van deze kleurrijke rietklimmers.
Een fikse bui zorgde even voor een dipje, maar de eerste dwergaalscholver voor deze trip bracht ons weer erbovenop.

    Na de plankenpaden ging het richting Hortobagy om de visvijvers te bezoeken. Ohat vijvers waren eerst aan de beurt. Een fikse wandeling werd het, door lang en vooral nat gras. Maar we kregen wel geoorde fuut, witoogeend (de eerste van een lange reeks), krooneend, visdief, opnieuw baardmannetjes en als toetje een overzeilende zeearend op het menu. Na een tussenstop met een rare pannenkoek met een nog raardere vulling ging het naar de Holosta. Een groep Nederlanders met een verloren gelopen Belg van Diepenbeek was juist terug van hun bezoek. De Nederlandse gids Rob De Jong deed zijn Hollanderschap alle eer aan door eerst volop reclame te maken voor zijn verblijfsaccommodatie in de buurt en ook nog een gratis sigaret af te troggelen van Sonja. Omdat de trein zijn laatste rit had gemaakt wandelden we via het spoor het gebied binnen tot aan een uitkijktoren. Daar werd postgevat en genoten van de massa vogels die er rondvlogen. Alle sternen, visdieven, kwak, ralreiger, baardmannetje, rietzanger, snor, krekelzanger, wielewaal (een mannetje mooi open in een boom), purperreiger, kleine en grote zilverreiger, We werden weer beloond met een prachtige zonsondergang voor we in de auto stapten.

Zaterdag 3 mei 2008

    Weer vroeg uit de veren en richting Bkk-gebergte. Op aanwijzing van Rob De Jong reden we via Mezokovesd en Eger de heuvels in naar Rapashuta. Daar loopt een wegje bergaf de vallei in en daar zou de kans op witrugspecht groot zijn. We hebben hem echter niet kunnen ontdekken, wel zwarte en middelste bonte specht. Withalsvliegenvanger was wel present met een viertal waarnemingen waarvan eentje die heel goed meewerkte voor onze fotograaf. Na de heuvels ging het opnieuw, met een paar buitjes, richting Mezokovesd. Eerst nog een tussenstop aan het grote meer vlak na Bogacs voor de rotonde. Nog even schuilend in de auto voor wat regendruppels werd onze aandacht getrokken door een trillend geluid, gelijkend op de roep van nachtzwaluw. Deze leek vanuit de rand van het meer te komen. Eenmaal droog werd de zoektocht ingezet naar de producer van dit geluid. Erik (wie anders) haalde een pad uit de plassen langs het meer, groene pad. Schitterende beestjes. Bij het vertek ramde Pierre in al zijn enthousiasme nog een paal, maar gelukkig zonder veel erg.

    Volgende stop was het grote kerkhof in Mezokovesd, doelsoort Syrische bonte specht. En Etienne zorgde dat die bijkwam op de lijst. Een vrouwtje liet zich mooi bekijken, eerst in een oude boom en nadien aan de nestholte. Andere leuke dingen op dit voor natuur prachtig kerkhof (in Belgie zijn er reservaten die minder waardevol zijn) waren de schitterende hagedissen (er is nog discussie over de soort, maar dat laten we over aan de specialisten). Verder heel wat putters en europese kanaries.

    Dan werd er via de veerpont in Arokto de Tisza overgestoken om zo op de gekende weg tussen Tiszacsege en Balmazujvaros te komen. Deze weg is goed voor roofvogels. Ondertussen was het weer wat beter geworden, dus beklommen we n van de uitkijktorens langs de weg om de poesta af te speuren. Dirk vond in de verte een groepje foeragerende kraanvogels. Mooie soort om de dag af te sluiten. Maar er kwam nog een toetje. Op de terugweg zagen we in het licht van de koplampen heel wat padden over de weg kruipen. Na een tijdje stopten we toch even om eens te kijken welke beestjes dat nu wel waren. Dirk was paddenvanger van dienst en in de auto werd de determinatie uitgevoerd door Erik, knoflookpad. Tientallen hadden we er gezien.

Zondag 4 mei 2008

    Deze morgen werd er iets langer geslapen (hoewel, om 8u30 zaten we weer in de auto). Bestemming opnieuw de visvijvers. Fenyes-T, dit zijn de vijvers vlak achter de brug links, waren voordien al interessant gebleken. Onder een dreigende hemel werd de auto verlaten. In de eerste rietkraag al dadelijk tal van rietzangers, waarvan eentje met een ander geluid. Pierre kreeg hem in het vizier en zag drie strepen, waterrietzanger ! Op de vijvers zelf veel eenden waaronder heel wat witogen en dan ook een mooie roodhalsfuut in zomerkleed. De achterste vijvers zorgden weer voor sternen-spektakel met de nu al gekende flitsende witvleugels. Een stevige bui deed ons gaan schuilen in een rieten hutje, gezellig dat wel.

    Dan werd besloten om een paar onbekende vijvers te gaan bekijken. We reden iets verder richting Hortobagy en iets voor de weg naar de Holosta liep een asfaltweg naar links, tussen een paar boerderijen door. Dat bleek een goede keuze. Deze weg liep door een prachtig gebied met afwisselend velden, rietkragen en bosjes met lage struiken. Sperwergrasmus werd de doelsoort, maar dat lukte niet. Wel vonden we grauwe klauwier (een van de enige op de ganse reis) en hoppen die we mooi konden bekijken. De weg stopte aan een aantal vijvers die er ook prachtig bijlagen. De gekende rietsoorten passeerden de revue en een leegstaande plas deed onze lijst aanzwellen met enkele steltlopers. Zwarte ruiter, bosruiter, wulp, groenpootruiter, krombekstrandloper en witgatje.

    Om de trip af te sluiten werd nog eens een poging gedaan om sakervalk te zien. De gekende pyloon met de nestkast bracht weer geen succes. Dus dan maar terug naar de roofvogelweg aan Tiszaczege. Ook hier hadden we een nestkast gezien op een pyloon. We vatten post langs de bosrand met onze voeten in een zee van vogelmelk. Hier stonden meer van deze plantjes dan in gans Belgi samen. Er was door het mindere weer weinig beweging tot Pierre een grote valk ontdekte die vrij ver voorbijvloog. Hoewel heel ver werd onze trip dan toch afgesloten met een saker.

    De laatste dag, maandag, was het vroeg uit bed (halfvier) en na een lange rit naar Budapest, met als hoogtepunt een voor de wagen overstekende hamster, het vliegtuig in naar een ondertussen zonovergoten Belgi. Nagenietend van de Hongaarse pusta.

Soortenlijst

    Fuut, roodhalsfuut, geoorde fuut, aalscholver, dwergaalscholver, roerdomp, kwak, ralreiger, kleine zilverreiger, grote zilverreiger, blauwe reiger, purperreiger, zwarte ooievaar, ooievaar, lepelaar, knobbelzwaan, grauwe gans, wilde eend, wintertaling, krooneend, tafeleend, witoogeend, kuifeend, bruine kiekendief, havik, wespendief, buizerd, zeearend, keizerarend, slangenarend, roodpootvalk, torenvalk, sakervalk, fazant, kwartel, waterhoen, meerkoet, kraanvogel, grote trap, kluut, kleine plevier, plevier spec., kievit, krombekstrandloper, kemphaan, wulp, zwarte ruiter, groenpootruiter, bosruiter, witgat, kokmeeuw, zilvermeeuw, visdief, zwarte stern, witvleugelstern, witwangstern, houtduif, turkse tortel, zomertortel, koekoek, steenuil, gierzwaluw, scharrelaar, hop, zwarte specht, groene specht, middelste bonte specht, syrische bonte specht, grote bonte specht, veldleeuwerik, kuifleeuwerik, oeverzwaluw, boerenzwaluw, huiszwaluw, witte kwik, gele kwik, winterkoning, roodborst, nachtegaal, zwarte roodstaart, paapje, roodborsttapuit, tapuit, merel, zanglijster, snor, krekelzanger, sprinkhaanzanger, grote karekiet, rietzanger, waterrietzanger, kleine karekiet, grasmus, braamsluiper, zwartkop, tjiftjaf, fluiter, withalsvliegenvanger, baardmannetje, buidelmees, glanskop, pimpelmees, koolmees, zwarte mees, boomklever, boomkruiper, grauwe klauwier, spreeuw, wielewaal, gaai, ekster, kauw, raaf, kraai (zwarte en bonte), roek, huismus, ringmus, vink, appelvink, europese kanarie, groenvink, putter, kneu, grauwe gors, rietgors, geelgors.

    In totaal 127 soorten.

Andere beestjes
    Geelbuikvuurpad, knoflookpad, groene pad, kleine smaragdhagedis (?), ree, haas, vos, hamster.

Foto's kan je bekijken op http://www.pbase.com/dirkottenburghs/hongarije_mei_2008 .
 

Dirk Ottenburghs (dirk.ottenburghs@skynet.be)